STERKER NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

"Ik wil graag profhonkballer worden en leren om mijn talenten nog beter te gebruiken" - Bram, honkbaltalent 12 jaar. 

Ben jij een topsporter?

Heb je een droom om Nederlands kampioen te worden?

Wil je weten waar je erg goed in bent en wat jou nog beter kan maken?

Ga je volgend jaar naar het voortgezet onderwijs en wil je daar goed op voorbereid zijn?

Doe dan mee met het programma Sterk naar het VO!

Je leert hoe je jouw sporttalent kunt inzetten op school. We kijken samen waar je nog ondersteuning kunt gebruiken en op welke manier je geholpen wilt worden, als voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

Alle informatie leg je vast in jouw (s)portfolio en presenteer je aan je ouders. Jouw (s)portfolio is een doorstroomplan. Zo weten jij, jouw ouders maar ook je (nieuwe) docenten en coaches hoe jij het beste tot topprestaties op school en in je sport komt!

Duur programma: 6 weken, start april/mei in afstemming met sportvereniging.

Wanneer: Na school of rondom de training, in afstemming met sportvereniging.

Data: Nader te bepalen.

Locatie: Nader te bepalen.

AANMELDEN

EXTRA INFORMATIE

Voor wie?
Dit programma wordt op vrijwillige basis aangeboden voor alle ambitieuze Utrechtse sportieve talenten die momenteel in het primair onderwijs (groep 7 of 8) zitten. Deelname leidt tot een persoonlijk doorstroomplan waarmee het voortgezet onderwijs de leerlingen ontvangt en ze helpt om een soepele overstap te maken, waarbij de leerling zich maximaal kan ontwikkelen binnen de sport én op school.

Criteria voor deelname:
- Leerling zit in groep 7 of 8 van een Utrechtse basisschool, óf leerling zal na groep 8 worden ingeschreven op een Utrechtse voortgezet onderwijs school.
- Leerling sport bij een Utrechtse topsportvereniging of talentprogramma; 
- Leerling is ambitieus op sportief vlak en traint tenminste 3x per week voor zijn of haar specifieke sport.

Wat?
Het programma bestaat uit trainingen en begeleiding om leerlingen die ambities hebben op sportief vlak te ondersteunen in de voorbereiding op de transitie naar het voortgezet onderwijs. Er komt veel kijken bij deze transitie op zowel sportief, school, mentaal, emotioneel en sociaal vlak. Het programma is door experts samengesteld en gaat uit van de verbinding tussen topsporttalent en leervermogen. Hierbij komen o.a. onderstaande onderdelen aan bod.   

Executieve functies: hoe voel je je op alle vlakken competent? Waar ben je al heel goed in en waar heb je ondersteuning bij nodig?
Hoe train je de onderdelen die je minder beheerst en hoe zet je jouw competenties in bij de overstap naar het VO?

Faalangstreductie: (top)sporters willen graag winnen en zijn vaak bang om het niet goed te doen, om niet te voldoen aan de verwachtingen van zichzelf of anderen. Juist op deze leeftijd is het essentieel om te leren dat fouten maken mag en dat je daarvan juist leert. Dat het belangrijk is om niet te focussen op het doel maar op het proces daar naar toe.

Doorstroomplan schrijven: alles wat je geleerd hebt in de afgelopen maanden over jezelf ga je verwerken in je doorstroomplan. Waar ben je heel goed, waar heb je ondersteuning bij nodig, wie kan je dan het beste helpen en op welke manier? Daarnaast gaan we samen kijken naar je sportondersteuning. Wat betekent de combinatie school en sport voor jou en op welke manier kunnen de vereniging, jouw ouders en jouw nieuwe school samenwerken zodat jij beide onderdelen met plezier kunt blijven doen.

Evaluatiegesprek: Samen met je ouders en eventueel je coach vindt er een (digitaal) gesprek plaats waarin jij het doorstroomplan presenteert. Je legt uit wat je geleerd hebt over jezelf, wat je doelen zijn en welke ondersteuning je nodig hebt. Hiermee wordt het traject afgerond. (30 min)

"Binnen het programma (Sterk naar het VO) krijg je handvatten om bewuster na te denken over wat jouw talenten daadwerkelijk zijn en hoe je die kunt inzetten om zowel in je topsport als op je school vooruitgang te boeken. Kinderen uit die leeftijd doen dat niet uit zichzelf, en Shakir is daarin goed begeleidt, dus ik zou het programma ook zeker voor andere kinderen en talentvolle sporters willen aanraden". - Moeder voetbaltalent (Shakir)